SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
TÁC-GORSIUM
Gorsium Szabadtéri Múzeum - Régészeti Park
(8121 Tác)
 
  Gorsium-Herculia római kori város Budapest és a Balaton között, Székesfehérvár határában, az M7-es autópályától 5 km-re. Az I. század közepétől római katonai erődítés ellenőrizte az útcsomópontot és a Sárvíz átkelőhelyét. A II. század elején a katonai tábor helyén város épült, amely Alsó-Pannonia tartománygyűlésének és császárkultuszának köz-pontja lett. Az 1958 óta folyó ásatások városfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, forumot, templomokat és középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárták fel. 
A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel, a legszebb leleteket bemutató állandó kiállítással és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színháztérrel, ahol évente, a tavaszi szezonnyitáskor - április 28. és május 3. között - az antik Floralia ünnepét, nyaranta pedig a Ludi Romanit - Gorsiumi Nyári Játékokat - rendezzük meg.
Gorsium - Herculia már ma is a legnagyobb régészeti park a Kárpát-medencében, a további ásatások - a település a hozzátartozó külső negyedekkel, temetőkkel beépítetlen közterületen fekszik - az egész város feltárásával és bemutatásával egy magyarországi Pompejit fog a látogatók elé tárni.
   
Elérhetőségek:
Tel.: 06-22/ 362-243
Fax: 06-22/ 311-743
 
Nyitvatartás: 10–18 óráig* és 10–16 óráig**
 
 
 
 

MEGKÖZELÍTÉS

 1,9 M

 

 *április 1 és október 31 között

**november 2 és március 31 között
 

 

 

 


 


Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás