SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
Bory-Vár
BORY-VÁR
(8000 Székesfehérvár, Máriavölgy út 54.)
 
 
  
Szent István ősi városa egyébként is a legrégibb magyar város. Székesfehérvár a szent évet nemcsak mulandó ünnepségekkel, hanem mardandó alkotásokkal is emlékezetessé teszi. Hat év alatt megujhodott, megszépült ez a város, modern intézményei egész sorozatával fogadja a feléje áradó idegenforgalmat. S ennek a bizonyára jelentékeny idegenforgalomnak egyik fő vonzóereje a Bory-Vár, amely a szelíd szőlőhegy-vidékből úgy tűnik elénk, mintha Petőfi fantáziája teremtette volna ide: „Zordon, de ragyogó lovagkor, kiégett piros éjszakai fény, ujra meggyujtatott.”
Bory Jenő építészmérnöki oklevéllel a zsebében iratkozott be a képzőművészeti főiskolába. Szobrásznövendék lett azzal az alapvető eszmével, amelynek megtestesülése a Bory-Vár. „Építészet, szobrászat: egy test, egy lélek, ez a térbeli művészetek hatásának legfőbb elve”, mondja ő, aki a térbe mintázta bele várát és minden szoborművét beleépítette szigoru plasztikával. Érezzük, igy épithettek véres harcok, hatalmas szenvedélyek, tobzódó örömök életurai számára a középkorban. Nem a rajzasztalon születtek meg az épületek, hanem a helyszinen alakultak ki az alapeszme költői részletei. Bory, a tervező épitész volt az épitésvezető, a tót pallér, a kőműves is. Néhány egyszerü munkással 1923 óta épiti, bőviti, dísziti, gazdagitja ezt a csodás alkotást. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak.
A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódy Lantos Sebestyénig. A fele már ott is áll. A többin lázasan dolgozik ez a fáradhatatlan, csodásan termékeny művész, az ikervári Batthyány-szobor, az eszterházai Haydn-emlék, a kaposvári Madonna, tömérdek siremlék és hősi szobor alkotója.
A mérnök látogatók alig tudnak eltávozni, tanulmányozzák a középkorra emlékeztető lovagvár egészen modern szerkezeteit, épitészeti problémáinak meglepő megoldásait. A képek és szobrok barátai Bory és felesége (Székely Bertalan tanitvány), Klára leánya (Glatz-tanitvány) művei mellett a következők alkotásaival találkoznak: Székely Bertalan, Klarovszky Bertalan, Kőrösfőy Kriesch Aladár, Csók István, László Fülöp, Márk Lajos, Bosznay István, Szüle Péter, Márton Ferenc, Iványi Grünwald Béla, Haranghy Jenő, Fadrusz János, Zala György, Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Dankó János stb. A Bory-Vár „kivonatos” tárgymutatója majdnem 400 művet sorol fel, de többezer is van ott.”
  
forrás: Képes Vasárnap, 1934
 
 
Elérhetőségek:
Tel.: 06-22/ 305-570
 
 
Nyitvatartás: 9-17 óráig, a hét minden napján*
 
 
Jegyárak:
Felnőtt: 600 Ft
Diák és nyugdíjas: 300 Ft
6 éves kor alatt: ingyenes
 
 
 
 
 
 
*Téli szünet: december 1.-márc 1.
 

 


Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás